top of page

Dünya Gazetesi - Basında Biz



Bursam NDT, Ultrasonik Hata Dedektörünü KOSGEB desteği ile seri üretime başlayacak

AR-GE kapsamında Türkiye’de ürettiği Ultrasonik Hata Dedektörü cihazı (UFD-101-T) sayesinde üretim hatalarını, defolu ürün oranını sıfıra indirmeyi hedefleyen, firmaların üretim süreçlerini daha teknolojik bir yapıya dönüştüren Bursam NDT, KOSGEB’in KOBİ Yatırım Programı’na iştirak ederek, 2019 yılı itibarıyla seri cihaz üretimine geçmeyi hedefliyor.

Bugün itibarıyla 700 metrekarelik bir alanda faaliyet gösteren firma, bu alanın 350 kısmını Ar-Ge ve ofis birimi, 350 metrekarelik kısmını ise üretim alanı olarak kullanıyor. Yüksek teknolojiye sahip ancak maliyet avantajı ile öne çıkacak ürünlerle ithalatın önünü kesmeyi hedefleyen firma, Ultrasonik Hata Dedektör cihazını da bu anlayışın sonucu olarak piyasaya sürmektedir. Söz konusu cihazın seri üretimine 2019 yılı itibarıyla başlamak isteyen firma, KOSGEB’in KOBİ Yatırım Programı’na dâhil olmasının ardından 600 bin liralık üretim hattı yatırımı planlamaktadır. KOSGEB onayıyla birlikte yılsonunda seri üretim hedefini realize edecektir.

Rusya pazarı öne çıkıyor

Hâlihazırda üretiminin yüzde 40’ını ihracata kanalize eden firmanın ihracatında Rusya pazarı öne çıkıyor. Bu ülkeye yaklaşık 25 kilogramağırlığında elektronik ürün ihracatı yapan firma, son olarak 2017 yılının Aralık ayında bu ülkeye elektronik kart ve yazılım sattı. Ayrıca, kare ve silindirik malzeme (demir, çelik, plastik, kompozit vb.) üretimi yapan şirketlerin, ürünlerinin yüzey ve yüzey altı hata tespitini kolaylaştırmak amacıyla geliştirdiği yarı otomatik cihaz sistemi ile de bu tür sistemlerin ithalatının önüne geçilmesini sağlamıştır. Bu cihazın siparişleri alınarak, üretime başlanmıştır.

İhracatta bayiliklerle büyüyecek

2016’da üretimin yüzde 25’ini ihracata kanalize eden firma, 2017 yılı itibarıyla bu rakamı yüzde 40’a çıkardı. Firmanın mevcut ihraç pazarları arasında Rusya, Azerbaycan, Sırbistan, İspanya, Avusturya, Afrika ve Sudan öne çıkıyor. Firma, Bulgaristan’ı da potansiyel pazar olarak görüyor. Hâlihazırda yurtdışında Rusya’da yurtiçinde de Ankara, Adana, İstanbul ve İzmir’de bayilikleri bulunan firma, Avrupa’da yeni bayilikler oluşturmayı hedefliyor. Orta vadede de portföyüne Amerika’yı da dâhil etmeyi düşünen firma, bugün itibarıyla otomotiv sektörünün yanı sıra nükleer enerji sektörüne de hizmet sunmaktadır. Bursam NDT, havacılık ve medikal sektörlerine yönelik de görüşmeler yapıyor. Öte yandan, kompozit malzemelerle alakalı çalışmalar yürüten firma, BTSO bünyesinde hizmet veren Kompozit Mükemmeliyet Merkezi ile de proje görüşmeleri yürütmektedir.

KUTU:

Bursam NDT Tıbbi ve Metalürji Cihazları Genel Müdürü YAVER SAMEDOV:

Cironun yüzde 40’ını oluşturan ihracatı bu yıl yüzde 50’ye çıkarmayı öngörüyoruz. Hedefimiz ihracatı yüzde 50 bandında tutmak. Ağırlıkla otomotiv yan sanayiine yönelik çalıştığımız için güçlü bir pazar ağından söz edebiliriz. Dolayısıyla 2018-2019’da oluşturacağımız bayiliklerle Avrupa’da İspanya ve Almanya’da büyümek istiyoruz. Buna ilave 2019’da Mısır, Pakistan ve Hindistan’a açılmayı da planlıyoruz.

KÜNYE:

Faaliyet alanı: 700 metrekare

İstihdam: 12

Ciro: 1.9 milyon TL

Ar-Ge personeli: 3

Yıllık cirodan Ar-Ge faaliyetlerine ayrılan pay: ???

Üretimden ihracatın oranı (2017): %40

Üretimden ihracat hedefi (2018): %50

54 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page